Powered By Blogger

Mengenai Saya

Foto saya
Perjalanan kehidupan baru bermula......

Ahad, 7 Oktober 2012

Lokan baru first time tgk....


Nie first time tgk lokan....






Nie rupanye lokan,nak nampak macam kerang pun ade sekali tengok.Saya x tau nak masak ape?Mak mertua beri pada saya....wah besar nye lokan nie...hari nie baby makan logan le....he..he...Rezeki2 datang.Muka mimik gumbira.Semua kata sedap kalu masak lokan goreng pedas,mak mertua bagitahu...masak lemak,masak gulai @ rendang sedap....Terliur bila dengar....Mula le,perut buat nanyi lagu kecok2..kecok..ah.ah...
Sampai nak masak pun dah,x tau nak masak ape dah.Tgk resepi dkt internet le,nampak sedap je,mula jadi masalah rambang mata bila tgk resepi.hu..hu.Resepi dkt blog waterliliy in da kitchen  nampak sedap je...Terliur de.
Terus..nak buat masak nie,lokan masak taucu...


Agak susah jugak nak cuci,maklum le..baru belajar nak makan lokan



LOKAN MASAK TAUCU




Bahan - bahan :
1/2 kilo baby lokan - dibersihkan dan di tos
5 biji bawang merah - ditumbuk
2 biji bawang putih - ditumbuk
1/2 inci halia - ditumbuk
1 batang serai - diketuk
1 sudu besar sos tiram
5 tangkai cili kering - direndam dan ditumbuk
1/2 - 1 sudu teh taucu
1 sudu besar sos cili
Garam secukup rasa
Gula secukup rasa
1 sudu teh tepung jagung - di bancuh dengan 1/2 cawan air
Cara Membuat:
1. Panaskan minyak dan tumis bahan tumbuk dan serai sehingga wangi. Masukkan sos tiram, sos cili, taucu dan kacau sehingga mesra dan garing.
2. Masukkan baby lokan, kacau lagi beberapa minit. Tuangkan air tepung jagung, kecil kan api dan tutup tudung periuk.
3. Setelah kulit baby lokan terbuka, kacau lagi, masukkan garam dan gula secukup rasa. Setelah kuah agak pekat, angkat dan hidangkan dengan taburan daun sup dan daun bawang.

ha.ha...ketawa besar nak makan benda sedap hari nie.
Mood happy hari nie....baby dalam perut pun dok gedik2....nie...

Tiada ulasan:

Catat Ulasan